Ajutorul Apiterapiei în lupta cu diabetul zaharat
Diabetul zaharat este o tulburare metabolică complexă, manifestată printr-un nivel crescut al glicemiei, datorită faptului că pancreasul nu mai secretă deloc insulină sau produce prea puțină pentru a putea transforma glucoza din sânge în energie. Este una dintre cele mai periculoase afectiuni,iar numărul de cazuri crește în ritm alarmant. Cel mai grav este că foarte multe persoane suferă de diabet fără măcar să știe, deoarece această boală nu prezintă simptome caracteristice pentru o perioadă lungă de timp.
Apiterapia vine în sprijinul persoanelor care suferă de această afecțiune, dar și al celor ce doresc să o prevină, deoarece produsele apicole nu doar că sunt permise în dieta pacientului cu diabet, dar au efecte benefice atât în ameliorarea simptomelor bolii, cât și în prevenirea și tratarea complicațiilor asociate diabetului :oftalmologice, neurologice, cardiovasculare, dermatologice, venoase, renale, infecții etc.
Acţiunea apiterapiei este mai lentă, mai blândă, dar mai durabilă decât cea a terapiei clasice, deoarece prin natura lor, produsele apicole reprezintă o hrană miraculoasă pentru celulele corpului. Se poate spune mai degrabă ca Apiterapia nu vindecă, ci ajută organismul să lupte singur împotriva bolilor și afecțiunilor.
Apiterapie – principalele beneficii ale fiecărui produs apicol, în lupta cu această afecțiune cronică:
Lăptișorul de Matcă
Este o substanță albicioasă, cu textură cremoasă, secretată de albinele lucrătoare pentru a hrăni matca și larvele. Acest concentrat nutritiv facilitează dezvoltarea mătcii și îi garantează fertilitatea, ea fiind singura din stup cu capacitate de reproducere. În plus datorită acestui elixir, ce constituie unica ei hrană, regina albina crește mult mai repede decât muncitoarele, dublând dimensiunea congenerelor lor, iar durata ei de viață este de aproximativ 5 ani, pe când albinele muncitoare trăiesc în medie 45 de zile.
Dar laptisorul de matca s-a dovedit a fi extrem de util și oamenilor. Studiile clinice şi de laborator au demonstrat efectele benefice ale lăptişorului de matcă pur (1Gr / ZI ) în cazul diabetului şi, în special, capacitatea acestuia de a regla nivelul glicemiei în sânge într-un timp relativ scurt şi evitarea fluctuaţiilor acesteia, având efect îndelungat chiar și după terminarea administrării. Aceasta se datorează faptului că lăptișorul de matcă are în compoziția sa nenumărate vitamine,minerale și alte substanțe active ,dar și anumite substanţe peptidice cu efecte similare insulinei, precum şi o serie de compuşi care stimulează secreţia de insulină de către pancreas şi activează receptorii celulari de insulină.
Lăptișorul de Matcă pur se livrează cu pachet de gheață, iar expedierile se fac de luni până joi, pentru a ne asigura că ajunge la destinație rapid și in condiții optime.
Propolisul
Este o substanță produsă de albine pentru a proteja colonia împotriva bacteriilor și a virusurilor, în a cărui compoziție se regăsesc în diferite proporții : uleiuri esențiale, ceară, rășini, balsamuri , vitamine, săruri minerale, acizi aromatici și polifenoli.
Fiind bogat în flavonoide, cu puternic efect antioxidant, antifungic şi antibacterian, acţiunea propolisului se manifestă direct la nivelul celulelor βeta din pancreasul endocrin, care sunt stimulate să producă insulină. Dar administrarea propolisului este benefică și pentru complicațiile ce apar în mod frecvent în cazul persoanelor cu diabet: retinopatie diabetică, leziuni și infecții ale cavităţii bucale etc. Utilizat intern, propolisul ajută la recuperarea rapidă a membranelor mucoase, întărește sistemul imunitar, vindecă afecțiunile gastro-intestinale, aftele bucale iar extern, are efect benefic asupra celulelor pielii afectate de eczeme infecţioase, micoze, răni superficiale, care, în cazul bolnavilor de diabet, tind să se vindece mai greu.
La Căsuța cu Miere Îți punem la dispoziție atât propolis brut cât și sub formă de tinctură, sau soluție apoasă cu concentrație 30%.
Polenul de albine și Păstura – beneficii
Polenul albinelor reprezintă un amestec creat din polenul florilor, miere și alte substanțe secretate de către albine. În compoziția acestuia există aproximativ 250 de substanțe , printre care aminoacizi, lipide (trigliceride, fosfolipide), vitamine, macro și micronutrienți și flavonoide.
Păstura , sau pâinea albinelor, reprezintă polenul depozitat de albine în celulele fagurilor, amestecat cu miere și diverse enzime, care datorită condițiilor de temperatură și umiditate din stup, fermentează, și suferă o serie de transformări biochimice. Aceasta are o compozitie chimica îmbunătățită, cu un potențial alergenic mai scăzut față de polen.
Polenul crud și păstura sunt bogate în vitamina C, antioxidanți, potasiu și vitamine din grupul B, care joacă un rol important în metabolismul carbohidraților. Vitaminele B, mai ales B1, au efecte benefice în prevenirea și tratarea neuropatiilor diabetice. Prin conținutul lor în vitamine B și carotenoizi, polenul crud și păstura contribuie la combaterea complicațiilor neurologice și oculare. De asemenea ajută la detoxifierea organismului, normalizează nivelul de colesterol și de trigliceride și susțin ficatul, contracarând astfel efectele nocive ale medicamentelor de sinteză administrate bolnavilor de diabet. Fiind consumate în cantități mici (o lingură pe zi, pe stomacul gol), atât păstura cât și polenul ,nu reprezinta niciun pericol pentru persoanle cu diabet.
Polenul si Pastura crude se livrează cu pachet de gheață pentru a ajunge în condiții optime de temperatură.
Mierea Naturală
Mierea este un aliment bogat în substanțe nutritive, iar acest lucru îl face potrivit pentru mai multe categorii de consumatori, de la copii până la persoane în vârstă . În plus, spre deosebire de zahărul rafinat, mierea este un îndulcitor natural, cu numeroase substanțe necesare bunei funcționări a organismului.
Chiar dacă este un aliment dulce, mierea de albine este un desert care în cantitățile potrivite nu contribuie la creșterea riscului îmbolnăvirii de diabet, așa cum se întâmplă cu alte produse dulci. Și deși este contraindicată pentru bolnavii de diabet, poate fi de mare ajutor în cazul crizelor de hipoglicemie datorită aportului imediat de zaharuri direct asimilabile : glucoză şi fructoză.
Cu moderație și renunțând la alte alimente bogate în carbohidrați, chiar și persoanele afectate de diabet se pot bucura de gustul și beneficiile unei lingurițe de miere.
Cele mai indicate sortimente pentru diabetici sunt Mierea de Salcâm și Mierea de Castan, acestea având un conținut mai mic de glucoză.
Încheiere
Administrate cu grijă și în conformitate cu sfaturile medicului,toate aceste daruri ale stupului pot contribui la menținerea echilibrului glucozei, îmbunătățirea rezistenței la insulină și consolidarea stării generale de bine. Încurajăm explorarea acestei căi naturale spre sănătate și împlinire. Consultați întotdeauna un medic specialist înainte de a introduce schimbări semnificative în regimul dvs. și împărtășiți cu noi experiențele voastre. Încheiem cu gândul că armonia cu natura poate fi un aliat esențial în călătoria noastră către o viață sănătoasă și echilibrată.
Pentru mai multe informații și sfaturi personalizate, nu ezitați să ne contactați. Vă dorim o zi dulce, plină de vitalitate !