Beneficiile propolisului pentru sănătate

Beneficiile propolisului pentru sănătate

Încă din cele mai vechi timpuri, propolisul a fost utilizat în scopuri terapeutice datorită calităților sale excepționale. Odată cu progresul tehnologic în medicină, beneficiile propolisului au fost studiate clinic și demonstrate oficial, acesta fiind recunoscut ca unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale și un aliat de încredere în lupta cu infecțiile ce cauzează bolile respiratorii: raceala și gripa. Însă lista proprietăților sale este mult mai amplă.

 

Ce este propolisul?

 

Propolisul, cuvânt derivat din grecescul „pro polis”, însemnând „partea dinaintea cetății”, este o substanță remarcabilă produsă de albine, cunoscută și sub denumirea de „clei de albine”. Această substanță este obținută prin amestecul rășinii colectate de pe mugurii și ramurile unor arbori (plop, mesteacăn, salcie, prun,etc) cu secreții salivare și ceară. Beneficiile propolisului pentru albine includ crearea unei bariere de apărare împotriva agresorilor externi, protejând stupul împotriva microbilor, mucegaiurilor, a altor intruși și a curenților de aer. Propolisul servește și ca agent de mumificare a intrușilor, prevenind putrezirea lor și asigurând astfel un mediu sigur și sănătos pentru colonie.

 

Proprietățile propolisului

 

     Culoarea acestui valoros produs apicol variază de la galben închis, sau verde, până la maro închis, spre negru, fiind determinată de tipul de plante de la care provin componentele vegetale. Din punct de vedere chimic propolisul conține, în proporții variabile:

flavonoide;

fenoli;

compuși aromatici;

uleiuri volatile;

zaharuri;

vitamine (B, C, E);

minerale;

aminoacizi;

ceară;

rașină;

polen.

 

     Compoziția complexă a propolisului, îi conferă proprietăți curative extrem de importante. În plus, studiile recente au evidențiat capacitatea propolisului de a distruge bacterii, ciuperci paraziți și diverse tipuri de virusuri, fără a afecta bacteriile benefice.

Proprietățile sale cele mai importante sunt:

antioxidante;

antivirale;

antifungice;

antibacteriene;

cicatrizante;

anticancerigene;

analgezice;

antiinflamatorii.

Beneficiile Propolisului la nivel intern și extern

 

Această substanță unică, folosită de albine pentru a-și proteja stupul ca pe o adevărată cetate, are beneficii semnificative și pentru organismul uman, atât intern cât și extern.

Mai multe studii au confirmat că propolisul are potențial terapeutic pentru a trata și/sau ameliora diferite boli și afecțiuni pe care le vom enumera mai jos.

Boli autoimune

  • Diabet zaharat – flavonoidele precum apigenina, crizina și naringina din propolis pot influența metabolismul glucozei, reducând nivelurile de glucoză din sânge și îmbunătățind rezistența la insulină;
  • Artrita reumatoidă – cele mai importante dintre beneficiile propolisului sunt reducerea inflamației și a stresului oxidativ.

Arsuri și răni

  • propolisul ajută la vindecarea rapidă a diverselor tipuri de plăgi, având efect antimicrobian, antiinflamator și cicatrizant.

Probleme ginecologice

  • are activitate antifungică în 80 tulpini de drojdii din genul Candida;
  • Grăbește vindecarea herpesului genital, ajutând la scăderea recurenței infecțiilor virale.

Probleme dermatologice

  • creează un strat protector, facilitând vindecarea rapidă în cazul erupțiilor, acneei, eczemelor.

Probleme neurodegenerative

  • protejează membranele celulare împotriva toxicității;
  • alcaloizii, saponinele și polifenolii din propolis, au efecte benefice asupra sistemului nervos central, deoarece stimulează neurotransmițătorii și au efecte antioxidante și antiinflamatorii;
  • lupeolul din propolis prezintă activități antidepresive și anticonvulsive;

Probleme gastrointestinale

  • suplimentarea cu propolis a îmbunătățit simptomele pacienților cu sindromul colonului iritabil;
  • fiind bogat în prebiotice, acesta îmbunătățește funcția barierei intestinale, prevenind dislocarea bacteriilor și toxinelor în fluxul sanguin;
  • cercetările au demonstrat că propolisul este eficient ca adjuvant în tratamentul colitei ulcerative, cancerului gastrointestinal și al ulcerului.

Probleme ale tractului respirator

  • ajută la reducerea frecvenței și a severității crizelor de astm, datorită proprietăților sale antialergice și antiinflamatorii;
  • studiile clinice validează eficacitatea propolisului în reducerea afecțiunilor inflamatorii precum boala pulmonară obstructivă cronică;
  • Combate infecțiile respiratorii și calmează eficient tusea în cazul gripei și răcelii;
  • Administrat nazal, propolisul curăță, decongestionează și reglează secrețiile căilor nazale.

Probleme ale cavității bucale

  • propolisul este un bun dezinfectant cu efect cicatrizant rapid pentru afte, intervenții chirurgicale, stomatite și gingivite;
  • previne apariția cariilor și protejează împotriva infecțiilor, fapt pentru care îl găsim tot mai des în compoziția pastelor de dinți de pe piață;

Deficit imunitar

  • în cadrul unui studiu publicat în numărul din august 2010 al revistei „Phytotherapy Research”, oamenii de știință au descoperit că propolisul sprijină sistemul imunitar, crescând nivelul proteinelor și al compușilor chimici cu rol central în reglarea sistemului imunitar.

Afecțiuni oncologice

  • propolisul a fost studiat pentru proprietățile sale anticanceroase în tratamentul diverselor tipuri de cancer. Componentele bioactive cum ar fi flavonoidele, apigenina și acidul cafeic, au efecte preventive împotriva carcinogenezei;
  • Studiile clinice au indicat că suplimentarea cu propolis poate reduce daunele induse de radiații și poate preveni mucozita orală la pacienții cu cancer de sân.

Bolile cardiovasculare

  • factorii de risc precum stresul oxidativ și obezitatea sunt asociate frecvent cu bolile cardiovasculare, iar suplimentarea cu propolis, bogat în componente bioactive, poate reduce aceste riscuri;
  • Consumul regulat de propolis poate reduce nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale;
  • Propolisul este recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii, imunomodulatoare, antihipertensive, antiangiogene și antiaterosclerotice.

Forme și moduri de administrare ale propolisului

    Propolisul, recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice remarcabile, este disponibil în diverse forme pentru a satisface nevoile și preferințele tuturor consumatorilor. Astfel, în funcție de tipul de afecțiune putem alege dintr-o gamă foarte variată de produse care pun în evidență beneficiile propolisului:

Propolis brut;

Tinctură (extract alcoolic);

Soluție apoasă (extractul fără alcool);

Spray oral;

Spray nazal;

Spray cutanat;

Unguent;

Apă de gură;

Balsam de buze;

Pastă de dinți;

Șampon;

Săpun solid sau lichid;

Bomboane;

Capsule.

Vă vom descrie în continuare cele mai uzuale preparate cu propolis, care sunt de interes pentru tratarea afecțiunilor grave, inclusiv cele specifice sezonului de iarnă, precum răceala și gripa.

Propolisul brut

În starea sa brută, propolisul are aspectul unui clei și se comercializează sub formă de granule sau batoane. Consumul acestuia are efect intern și se recomandă cu precădere pentru probleme ale cavității bucale, dureri de gât și afecțiuni gastrointestinale.

Administrare

Intern: Copii peste 6 ani: 0,5 gr de 3 ori pe zi;

Tineri și adulți: 1 gr de 3 ori pe zi.

Se mestecă minim 5-10 minute și apoi se înghite.

Contraindicații: Nu se recomandă persoanelor cu intoleranță la propolis sau alte produse apicole.

Beneficiile propolisului brut

Tinctura de Propolis

Una dintre cele mai frecvente forme de consum este cea de tinctură de propolis, unde substanța este extrasă în alcool pentru a păstra eficacitatea componentelor sale active. Aceasta poate fi administrată sublingual sau adăugată în lichide pentru a facilita consumul. Având efect analgezic, antiinflamator, antimicrobian, anestezic, cicatrizant, aceasta poate fi folosită atât intern cât și extern. Tinctura acoperă cel mai larg spectru din gama de afecțiuni vizată de beneficiile propolisului.

Administrare

Intern: Copii sub 6 ani: 8-10 picături de 3 ori pe zi;

Copii între 6 şi 15 ani: câte 15 picături de tinctură de 3 ori pe zi;

Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte 20-30 picături de tinctură de 3 ori pe zi.

Tinctura se poate consuma amestecată cu o lingură de miere sau pe o bucată de pâine, cu 30 de minute înaintea mesei, sau după masă pentru persoanele cu probleme gastrice.

Extern: se aplică direct pe zonele afectate de 1-3 ori pe zi.

Contraindicaţii/Precauţii: Sarcină, alăptare, intoleranţă la propolis sau alte produse apicole, persoane cărora le este interzis sau limitat consumul de alcool.

Beneficiile tincturii de propolis

Soluția Apoasă

Reprezintă extractul natural de propolis fără alcool, motiv pentru care poate fi folosită fără restricții de către copii și adulți cărora alcoolul le este contraindicat. La fel ca și tinctura, soluția de propolis este recomandată ca adjuvant în tratamentul unei game largi de afecțiuni, cum ar fi: imunitate scăzută, boli infecţioase, inflamaţii, anorexie, anemie, ulcer gastric, diabet, hipercolesterolemie, tumori, probleme respiratorii.

Administrare

Intern: Copii sub 6 ani: 8-10 picături de 3 ori pe zi;

Copii între 6 şi 15 ani: câte 15 picături de tinctură de 3 ori pe zi;

Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte 20-30 picături de tinctură de 3 ori pe zi.

Tinctura se consumă cu 30 de minute înaintea mesei

Extern: se aplică direct pe zonele afectate de 1-3 ori pe zi.

Contraindicaţii/Precauţii: Intoleranţă la propolis sau alte produse apicole.

Beneficiile soluției de propolis fără alcool

Spray Oral

Spre deosebire de tinctura sau soluția apoasă de propolis, (disponibile și cu capac cu pulverizator), în general, spray-urile orale cu propolis sunt îmbogățite cu miere, diverse extracte din plante și uleiuri esențiale. Aceste adaosuri sporesc efectul propolisului și, implicit, îi conferă produsului un gust plăcut.

Printre cele mai eficiente spray-uri naturale produse în România se numără Gâtul Meu și Gâtuleț Fericit, de la Prisaca Transilvania. Aceste două produse, pentru adulți, respectiv pentru copii, sunt special concepute pentru dureri și infecții ale gâtului (amigdale, laringe, roșu în gât), afte, herpes, candidoză. Nu conțin alcool, sunt procesate la rece și au la bază un brevet de invenție premiat cu 3 medalii de argint.

Administrare

Gâtul meu

Intern: copii de peste 10 ani și adulți: 3 pufuri de cel puțin 3 ori pe zi;

Gâtuleț Fericit

Intern: copii de peste 1 an: 3 pufuri de cel puțin 3 ori pe zi.

După aplicare nu se consumă lichide sau mâncare timp de 20-30 de minute.

Pot fi administrate și femeilor însărcinate sau care alăptează.

Contraindicaţii/Precauţii: Intoleranţă la propolis sau alte produse apicole.

Spray de gât cu propolis

Spray Nazal

Un mod eficient de a trata sinuzita, otita, rinita și simptomele răcelii, este folosirea unui spray nazal cu propolis. Tot de la Prisaca Transilvania recomandăm produsele Nasul Meu și Năsuc Fericit, pentru adulți, respectiv pentru copii. Acestea combină acțiunea antioxidantă a propolisului cu acțiunea antimicrobiană a argintului coloidal, pentru a crea un film protector care protejează mucoasa nazală de factorii agresivi și agenții microbieni.

Administrare

Nazal: câte un puf în fiecare nară, de 3 ori pe zi.

Spray nazal cu propolisNotă de final

În încheierea acestui articol, merită să subliniem că beneficiile propolisului pentru sănătate sunt susținute de cercetări științifice și experiența tradițională. În urma informațiilor prezentate, este evident că acest produs apicol nu este doar o opțiune populară, ci și o resursă valoroasă în promovarea sănătății.

Este important să menționăm că, înainte de a încorpora propolisul în regimul de sănătate, este recomandat să consultați un medic specialist, în special în cazul unor condiții medicale preexistente sau a interacțiunilor cu alte tratamente. Această abordare își propune să ofere informații utile și să inspire o conștientizare a beneficiilor propolisului.

La Căsuța cu Miere, vă oferim nu doar produse de calitate, ci și o experiență autentică bazată pe cunoștințe transmise din generație în generație și iubirea noastră profundă pentru albine și apicultură.

Suntem mândri să aducem în atenția dumneavoastră această comoară naturală. Propolisul, cu proprietățile sale dovedite, este o adăugire valoroasă în rutina de îngrijire a sănătății, iar gama noastră de produse cu propolis este concepută pentru a vă oferi opțiuni variate, accesibile și eficiente.

Bibliografie
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9504311/;
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5768961/;
  3. Wagh V.D. Propolis: A wonder bee’s product and its pharmacological potentials. Adv. Pharmacol. Sci. 2013;2013:308249. doi: 10.1155/2013/308249;
  4. Pascoal A., Feás X., Dias T., Dias L.G., Estevinho L.M. Microbiology for Surgical Infections Diagnosis, Prognosis and Treatment. Academic Press; Cambridge, MA, USA: 2014. Chapter 13—The role of honey and propolis in the treatment of infected wounds; pp. 221–234;
  5. Anjum S.I., Ullah A., Khan K.A., Attaullah M., Khan H., Ali H., Bashir M.A., Tahir M., Ansari M.J., Ghramh H.A., et al. Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review. Saudi J. Biol. Sci. 2019;26:1695–1703. doi: 10.1016/j.sjbs.2018.08.013;
  6.  Kuropatnicki A.K., Szliszka E., Król W. Historical aspects of propolis research in modern times. Evid. Based Complement. Altern. Med. 2013;2013:964149. doi: 10.1155/2013/964149;
  7. Ahangari Z., Naseri M., Vatandoost F. Propolis: Chemical composition and its applications in endodontics. Iran. Endod. J. 2018;13:285–292;
  8.  Pasupuleti V.R., Sammugam L., Ramesh N., Gan S.H. Honey, propolis, and royal jelly: A comprehensive review of their biological actions and health benefits. Oxid. Med. Cell. Longev. 2017;2017:1259510. doi: 10.1155/2017/1259510.

 

Share this post


0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi in magazin
    Call Now Button